Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Με το φτωχό μου το μυαλό...


Έστω δύο ανώνυμες εταιρίες. Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ και η ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Δύο διαφορετικές εταιρίες, με διαφορετικά ΑΦΜ, διαφορετικό αντικείμενο ενασχόλησης, διαφορετικό διευθύνων σύμβουλο, διαφορετικό Δ.Σ. , διαφορετικά έσοδα και διαφορετικά έξοδα. Αυτές οι δύο εταιρίες θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικό μεγαλομέτοχο, αλλά θα μπορούσαν πιθανόν να έχουν και το ίδιο μεγαλομέτοχο, όπως πολλές άλλες εταιρίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο μεγαλομέτοχος αυτός, μπορεί να χρηματοδοτεί την κάθε εταιρία ανάλογα με τις ανάγκες της και τις προσδοκίες που έχει από αυτή. Το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί την κάθε εταιρία μπορεί να το ορίζει όπως νομίζει καλύτερα, να το προγραμματίζει σε βάθος χρόνου και να το αναπροσαρμόζει ανάλογα. Μπορεί να εκπονεί τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης, να χαράζει τη στρατηγική και να ορίζει τους ανθρώπους που θεωρεί κατάλληλους, για να τα φέρουν εις πέρας.

Νομικός δεν είμαι για να γνωρίζω τις διαδικασίες με τις οποίες μπορεί η λέσχη να γίνει μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, μαζί με την ΠΑΕ. Όυτε καν επιχειρηματίας για να μπορώ να εκπονήσω ένα Bussiness Plan. Με το φτωχό μου το μυαλό, όμως νομίζω ότι μπορώ να βγάλω ένα πρόχειρο τρόπο διοίκησης της λέσχης. Όπως η λέσχη πριν λίγο καιρό εξέλεξε τη νέα διοίκηση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και θα το ξανακάνει μετά από δύο χρόνια, γιατί να μην μπορεί να εκκλέξει και την διοίκηση της ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Όπως χρηματοδοτεί την ΠΑΕ ΑΡΗΣ ως μεγαλομέτοχος από τα έσοδά της, γιατί να μην μπορεί να το κάνει και για την ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Βέβαια εδώ φτάνουμε στο ψητό. Πόσα χρήματα θα δίνει στην ΠΑΕ και πόσα στην ΚΑΕ; Και γιατί να βάλουμε συνέταιρο στην τσέπη μας, θα μπορούσαν να πούνε στην ΠΑΕ; Μόνο που μιλάμε για την τσέπη των αρειανών, οι οποίοι είναι αρειανοί και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και παντού. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να το αποφασίσει η ίδια η λέσχη, κάνοντας αυτή κουμάντο στην τσέπη της. Π.χ. θα μπορούσαν τα μέλη να αποφασίσουν το εξής. Ότι για τα επόμενα τρια χρόνια θα χρηματοδοτούμε το 70% των εσόδων στο ποδόσφαιρο και το 30% στο μπάσκετ γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη αντιστοιχία σύμφωνα με τα μπάτζετ που υπάρχουν και αυτή η αντιστοίχια θα μας οδηγήσει σε επιτυχία. Έτσι δημιουργείται ένα πλάνο σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια. Αν τώρα μετά από τρία χρόνια αλλάξουν κάποια δεδομένα, αυτό το ποσοστό μπορούμε να το μεταβάλλουμε αν θέλουμε.

Η ουσία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΑΡΗΣ μπορεί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική, που χαράσουν οι οπαδοί του και το κυριότερο, να αποφύγει τον κάθε τυχάρπαστο που αναλάμβανε την ομάδα για να κάνει το κομμάτι του.

Βέβαια, ο καθένας μπορεί να βγάλει ένα δικό του πλάνο διοίκησης. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Η λέσχη περιμένει με δημοκρατικές διαδικασίες να κρίνει και να αποφασίσει για το κάθε σχέδιο.

Επειδή δεν θέλω να το κουράζω το θέμα αυτή είναι και η τελευταία (πιθανότατα) φορά που θα ασχοληθώ. Άλλωστε έρχονται άλλες εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν. Η προετοίμασια στο ποδοσφαιρικό τμήμα άρχισε με εντυπωσιακό τρόπο και τα καλύτερα έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου